Saako selkä pyöristyä?
Yleinen
SAAKO SELKÄ PYÖRISTYÄ? 

Selän pyöristymistä on pidetty haitallisena esimerkiksi kyykyn tai nostamisen aikana, mutta onko se niin vaarallista?

Ihmisiä ohjataan nostamaan aina suoralla selällä painavia ( tai joskus kevyitäkin) asioita. Pyöreällä selällä nostaminen yhdistetään usein esimerkiksi välilevyvammoihin. Niin voi käydä, mutta niin voi käydä myös selän ollessa suorana. Yhtenä riskitekijänä pidetään toistuvaa selän ojennus-koukistussuuntaista liikettä, mutta toisaalta taas esim. hiihtäjät ja soutajat tekevät pitkiä suorituksia ja useita toistoja ojennus-koukistussuuntaa käyttäen eikä näillä urheilijoilla selkäkipu kuitenkaan ole yleisempää kuin muissakaan lajeissa.

Selkää voidaan totuttaa tiettyihin kuormitusalueisiin ja liikemalleihin. Kuten muutkin kudokset, myös välilevyt tottuvat (adaptoituvat)  kuormitukseen ja vahvistuvat. Sietokyky on kaikilla yksilöllinen. Tutkimusten mukaan selkä pyöreänä nostaminen ei ole itsessään riskinä selkäkivuille. Joissakin nostoissa maltillinen selän pyöristys voi jopa parantaa suorituskykyä.

Meidän on hyvä ymmärtää, että lannerangan fleksiota eli pyöristämistä tapahtuu jatkuvasti ja monissa liikkeissä tai arkisissakin asioissa. Tiesitkö, että esimerkiksi kyykyssä fleksiota tapahtuu jopa 40° ja suurin osa meidän huomaamatta. Lisäksi etuheilautuksessa 26° ja golfissa noin puolet maksimista. Eikä tämä ole vaarallista. Kun lonkkaa koukistetaan,  myös lanneranka pyöristyy ja se on luonnollista.

Kannattaako siis nostaa pyöreällä selällä tai harjoitella sitä? Jossakin lajeissa tai tilanteissa siitä voi olla jopa hyötyä, mutta yleisesti ottaen voimantuotto on kuitenkin usein parempaa selän neutraaliasennossa.

Selän pyöristystä ei kannata ainakaan pelätä tai välttää. Selkä on vahva ja tehty kestämään. On hyvä olla erilaisia tapoja tehdä asioita kuten: suorin jaloin ja pyöreällä selällä nostaminen (Jefferson curl jonka aikana kevyemmillä kuormilla voidaan kuormittaa enemmän selän alueen kudoksia), tai sitten selän neutraalilla liikelaajuudella nostaminen jolloin alaraajat kuormittuvat enemmän.

On myös hyvä muistaa että selän neutraali asento ei ole yksi staattinen asento, vaan sitä voitaisi enemmän kuvailla selän neutraalina liikelaajuutena jonka sisällä tapahtuu selkärangalle ja lantion alueelle luonnollista liikettä jotka tukee sitä tehtävää jota me haluamme tehdä.

Lehman, G. Howe, J. 2021. Getting out of Neutral: The Risks and Rewards of Lumbar Spine Flexion During Lifting Exercises.

Bronx, J. 2018. Lifting with straight legs and bent spine is not bad for your back

Saraceni, A. Kent, P. Ng, L. Campbell, A. Straker, L. O’Sullivan, P. 2020. To Flex or Not to Flex? Is There a Relationship Between Lumbar Spine Flexion During Lifting and Low Back Pain? A Systematic Review With Meta-analysis

Tekstin kirjoittajana fysioterapeutti Sonja Tyrisevä