HIIT-harjoittelu
Yleinen

HIIT – (high intensity interval training). HIITTI on erittäin suuri trendi harjoittelussa. Tämä trendi on tullut jäädäkseen sen hyvien tulosten takia.

HIIT-harjoittelu on PK:n vastakohta. Se on lyhyempi kestoista, mutta intensitetti on tapissa tehon ollessa yli 90% maksimista.

Tästä saadaan myös vahvempi koetun kuormitusen arvo, kun jokainen harjoitus mennään 0-10 asteikolla 7-10 arvoilla.

Tämä siis sopii nykyaikaisen kiireisen ihmisen tekemiseen, kun ajetaan autolla 20 min salille, tehdään 40 min harjoitus ja ajetaan autolla 20 min salilta kotiin. Näin on saatu harjoituskirjaan 40 min tehoharjoitus 80 minuutissa.

HIIT-harjoittelulla voidaan parantaa maksimaalista hapenottokykyä hieman nopeammin kuin keskitehon harjoittelulla. Keskitehon harjoittelun saavuttaessa samat tasot 3 viikkoa myöhemmin. Onko tällä mitään väliä?

Kestävyysharjoittelun näkökulmasta korkean intensiteetin harjoittelu kattaa vain 5-10 % kokoanisharjoituskuormasta. Norjalaisten hiihtäjien vuosittaisten harjoitustuntien ollessa +900 tuntia vuodessa- näistä

Jos siis harjoittelet 10 tuntia viikossa, ja suurin osa tästä on korkean tehon harjoittelua. Mieti välillä sisäisen kuormituksen kuten sykkeen ja kalorien sijasta myös ulkoista kuormitusta kuten nostettuja painoja tai juostuja metrejä. Jos nämä menee ristiin = tuntemus on tapissa, mutta ulkoinen kuorma laskee, voi rytmityksessä olla jokin pielessä.